Menü Bezárás
Digitális panoráma röntgen

Digitális panoráma­röntgen

A készülékkel egyszerűen és gyorsan kaphatunk azonnal értékelhető képet az alsó és felső állcsont képleteiről, mely az általános fogászatban, góckutatás során, szájsebészetben és fogszabályozásban egyaránt segítségünkre lehet a megfelelő diagnózis felállításában. A rendelőnkben is elérhető digitális készülék esetén ráadásul megvan az az előnyünk is, hogy a képet azonnal megkapjuk, akár elektronikusan, akár nyomtatott formában.
child

Gyermekfogászat

Babák, gyermekek fogászati ellátása

Örök kérdés, mikor is kezdjük el a gyermekeinknél szájápolást. A kicsik nem mindig fogadják örömmel a fogkefét, de ezeket a szokásokat érdemes idejében kialakítani, hogy megelőzzük a később visszavonhatatlan következményekkel járó, maradó fog szuvasodását.

A  korai szájhigiénés nevelés során ún. beszoktató programmal várjuk a gyermekeket. Ennek során először csak eljönnek a szülővel a rendelőbe, de kezelés még nem történik.
Következő alkalommal be is ülnek a székbe és megnézzük a fogakat. Ekkor már jutalom is jár, apró ajándék formájában. Ha szükség van valamilyen kezelésre, a bizalom megnyerése után sokkal könnyebben kezelhetjük gyermekét, hiszen így a látogatás a „doktor néninél” inkább válhat kalanddá és „bátorság próbává” mint kínszenvedéssé, gyermeknek és szülőnek egyaránt.

A gyermekek fogászati ellátását a szaktudást, türelmet és gyermekbarát környezetet kíván, ebben a területen jártas kollégánk nyújt segítséget, így már a legkisebb kortól végzünk barázdazárást, szuvas tejfogak kezelését.

crown

Koronák, hídpótlások

Az erősen roncsolódott fogak helyreállításáért

A koronák és hídpótlások rögzített fogművek, amelyekkel a rágás teljes értékűvé válik. Anyagát tekintve két nagyobb csoportba oszthatóak: fémvázra égetett kerámia, illetve cirkóniumoxid vázra égetett kerámia. A két eljárás között élettartam és megbízhatóság tekintetében ugyan nincs különbség, az utóbbi eljárás azonban hipoallergén tulajdonságai mellett esztétikusabb megjelenést biztosít.

Hídról abban az esetben beszélhetünk, ha a pótlás egyben foghiányt is áthidal. Ennek pillérei lehetnek a páciens saját fogai, vagy az azokat pótló implantátumok.

Rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk a precíz, pontos és gyors munkavégzésre. Erre felkészült fogtechnikusaink, a legújabb műszerekkel felszerelt fogtechnikai laboratórium, és a hazánkban még kevésbé alkalmazott, de nálunk elérhető legmodernebb eljárások adnak lehetőséget.

inlay

Betétek

Segítség a nagyobb mértékű foghiányok pótlására

Olyan esetekben, amikor a fog jelentős része károsodott, betéttel (ezt nevezzük inlay-nek, amennyiben a fog csücskeit is pótolja, onlay-nek) állítjuk helyre. Anyaguk alapján készülhetnek arany ötvözetből, kerámiából vagy műanyagból. A fog hiányzó részét kiegészítő inlay laboratóriumi körülmények között készül, ezáltal erősebb és jóval tartósabb a hasonló méretű hagyományos töméseknél és jóval kevesebb foganyag feláldozásával jár, mint egy korona készítése.

A fogszuvasodás illetve a régi tömés eltávolítása után a fog üregét meghatározott szempontok szerint alakítjuk ki, majd a fogról precíz lenyomatot veszünk. A betét fogtechnikai laboratóriumban készül a lenyomatok alapján. A laboratóriumi munka elkészültéig a fogat ideiglenes töméssel látjuk el. A betét elkészültével az ideiglenes tömést eltávolítjuk és a betétet rögzítjük. Az eljárás legalább két alkalmat vesz igénybe.

A legnagyobb precizitás érdekében a legmodernebb Aquasil/Dentsply terméket használjuk lenyomatvétel során, a fogtechnikai laboratóriumban pedig a GC Gradia anyagot részesítjük előnyben.

implant

Implantátumok

Hiányzó fogak pótlása titán műgyökérrel
A fogászati implantátumok megjelenésével szinte kompromisszumok nélkül pótolhatjuk a hiányzó, elvesztett fogakat. Megoldást nyújtanak akár egy, akár több fog hiányának esetében, amennyiben nem kívánjuk lecsiszolni a foghiányt határoló ép fogakat a pótláshoz, valamint akkor is, ha a kivehető fogsort szeretnénk stabilabbá tenni. Az implantátumok – más néven műgyökerek – anyaga legtöbbször a titánnak valamely ötvözete, ami tökéletesen biokompatibilis, azaz minimális az esély a kilökődésre.

A műgyökér behelyezését alapos tervezés előzi meg, a beavatkozás pedig teljes mértékben fájdalommentes. Helyi érzéstelenítés után készítjük elő a területet, ahová a steril műgyökér egyszerűen becsavarható. A seb zárása után alapos eligazítás következik, majd a gyógyulási idő után az implantátum megterhelhetővé válik, azaz elkészülhet rá a fogpótlás, a „Koronák, hídpótlások” részben leírtaknak megfelelően. Néhány esetben lehetőség nyílik az azonnali implantációra, ilyenkor azonnal megterhelik a műgyökeret, és egy ideiglenes koronát készítenek az implantátumba illeszkedő fejre.

Klinikánkon ezeket a kíméletes műtéti beavatkozásokat gyakorlott, szájsebészetben és implantációban jártas kollégáink végzik, akik több, csúcsminőségű implantátum közül segítenek kiválasztani az Önnek leginkább megfelelőt.

otho

Fogszabályozás

Az egészséges és esztétikus fogsorért
Sokan gondolják, hogy a fogszabályozás egyfajta önbizalmat adó, plasztikai beavatkozás. Mégis nagyon fontos tudni, hogy alapvetően a rágás helyreállítása, és a tökéletes funkció elérése a fő cél minden esetben, így fogaszabályozásra nemcsak az esztétikus, hanem az egészséges fogak érdekében is szükségünk lehet.

Gyermekeknél az első vizsgálatokat már a tejfogak előtörése után érdemes elkezdeni. Kivehető készülékekkel történő valódi fogszabályozással pedig már a fogváltás időszakában (ekkor a tejfogak mellet már maradandó fogak is vannak) érhetünk el szép eredményeket. Miután maradó fogakra cseréltük tejfogainkat többnyire már csak rögzített fogszabályzóval számolhatunk, legyen szó gyermekről, vagy felnőttről. Fogászati szempontból gyakorlatilag mindenki felnőttnek számít, akinek állcsontjai már nincsenek fejlődésben, és túl van – a bölcsességfogakat leszámítva – a fogváltáson.

A napjainkban felnőtt korban is egyre gyakoribb fogszabályozás nincs életkorhoz kötve, hiszen sokszor egy esztétikai eltérés (torlódás, váratlan helyen előbukkanó fogak) csak érettebb korban kezdi el zavarni a pácienst. Esetleges rágóízületi eltérések sem kerülnek szem elé korábban, amelyekre szintén megoldást jelenthet a fogszabályzó kezelés.

Az ilyen esetekben használható rögzített készülékek pedig manapság esztétikusnak mondhatók, a fogszabályzó „tappancsok” készülhetnek kerámiából is, néhány eljárás esetében pedig kerülhetnek akár a fogak belső felszínére is. És hogy mennyi ideig tart egy fogszabályozó kezelés? Ez egyénenként és a fogsor állapotának megfelelően változik, tehát mindig és minden esetben egy konzultáció és alapos tervezés előzi meg az óvatos becslést.

Számos készüléktípus közül választhatunk, ebben mindig segítségünkre lesz a fogszabályozó szakorvos, aki a megfelelő röntgenek, fotók és mintavétel után készít egy hosszú távú kezelési tervet. Készüljünk fel, az igazán látványos és maradandó eredmény érdekében segítenünk kell orvosunk munkáját, alapos tisztítással, nagy odafigyeléssel és nem utolsó sorban kitartással.

clean aligner

Láthatatlan fogszabályozás

Clear aligner
A láthatatlan fogszabályozás lényege, hogy a fogazatról vett lenyomat alapján a fogorvos által tervezett változtatásokat eszközölnek. Ez alapján egy korszerű, mélyhúzott technikával egy átlátszó, merev sínkészletet terveznek, mely a várható kezelés teljes időtartamát lefedi. A készlet egyes elemeit elpőre meghatározott ütemezés szerint, naponta legalább 20 órában, körülbelül négy hétig kell viselni. Az időszakot követően egy őjabb lenyomat alapján elkészül a kezelés következő darabja, melyet a továbbiakban hordani kell. A sínek számát és a kezelés idejét a kezdeti rendellenesség mértéke határozza meg. Fontos, hogy a kezelés minden elemét a meghatározott időszakban, pontosan viseljük.

A Clear aligner legnagyobb előnye hogy szinte láthatatlan, így azok számára is előnyös megoldás lehet, akiknek kiemelten fontos az elérhető legesztétikusabb fogszabályozás.

root

Gyökérkezelés

A gyulladt fogak fájdalommentes gyógyítása
A gyökérkezelés a fogmegtartó kezelések folyamatosan fejlődő ága, segítségével sok esetben kihúzásra ítélt fogak is megmenthetőek. A beavatkozás szükségességének leggyakoribb oka a fogbél (a fogat ellátó erek és idegek) befertőződése, gyulladása, a fog elhalása, amely a leggyakrabban mély fogszuvasodás miatt alakulhat ki. Az elhalt szövetekben a baktériumok nagyon rövid időn belül elszaporodnak, majd a gyökereken keresztül a gyulladásos folyamat továbbterjed. A gyökérkezelés célja a fog belsejének (fogbél és gyökércsatornák) kitisztítása és a külvilágtól való teljes, hermetikus lezárása az újbóli fertőzés elkerülése érdekében.

A gyökérkezelés alapvetően fájdalommentes beavatkozás, de figyelembe kell vennünk, hogy a gyulladt fogak érzéstelenítése jóval nagyobb türelmet igényel. Első lépésben teljeskörű röngten vizsgálattal felmérjük az érintett területet, majd az érzéstelenítést követően feltárjuk és kitisztítjuk a gyulladt gyökércsatornákat. Az egyes ülések között jól záró, fertőtlenítő hatású ideiglenes tömést készítünk. A gyulladás elmúltával gyökértömést készítünk, melynek célja a a gyökércsatorna kitöltésével a probléma végleges megszüntetése.

Rendelőnkben X-Smart gépi gyökércsatorna tágító rendszert, és Formatron D10 gyökércsatornahossz-bemérő berendezést használunk a kényelem és a maximális precizitás érdekében.

filling

Esztétikus fogtömések kompozit tömőanyagból

A kisebb mértékű károsodások helyreállításért
A sérült, vagy kissé szuvas fogak helyreállításához rendelkezésre álló legkorszerűbb tömőanyagok a kompozitok. Ezen anyagok a front- és rágófogakban egyaránt használhatóak, a fogak eredeti alakja és színe tökéletesen visszaállítható segítségükkel.

Az eljárás legtöbbször érzéstelenítés mellett történik, így tökéletesen fájdalommentes. Az üregalakítás során minimális ép fogszövetet kell eltávolítani annak érdekében, hogy a tömésnek megfelelő tartása legyen. A tömőanyag ebbe az üregbe kerül, ezután fotopolimerizációs technikával, azaz megfelelő hullámhosszú fénnyel való megvilágítás után a megszilárdul. Végül megkapja végleges formáját, és magas fényre polírozzák, hogy ne legyen kellemetlen a nyelvnek, és később se jelentsen gyülekezőhelyet a lepedéknek. Az eljárás egyetlen alkalmat vesz igénybe.

Rendelőnkben az egyik legkorszerűbb, Japánban gyártott, GC Gradia Direct (X) elnevezésű anyagot alkalmazzuk. Orvosaink nagy szakértelemmel, és megelégedéssel használják ezt a típust.