Menü Bezárás
bp2
budapest

Budapest

Budapest, Magyarország fővárosa, és egyben legnagyobb városa is. A város a magyar politika, kultúra, kereskedelem, ipari és közlekedési központja. A 2011-es népszámláláskor a város népessége meghaladta az 1,7 millió főt (elővárosokkal együtt pedig a 2,5 millió főt). Budapest lakossága 1989-ben volt a legmagasabb, ugyanis az akkori lélekszám 2,113,645 fő volt, ám a népesség csökkenésével is megmaradt Magyarország legnépesebb városának. A város területe 525,16 négyzetkilométer, amivel magyarország legnagyobb városának számít. A 3,1 milliós budapesti régióhoz 81 település tartozik. A főváros szomszédságában dinamikusan fejlődő elővárosok gondoskodnak a megfelelő lakókörnyezetről.

Budapest története a keltákig húzódik vissza, mivel a város eredetileg egy kelta település volt. A római időkben a város neve Aquincum volt, és ez volt a Pannonia provincia székhelye. A magyarok csak a 9. században érkeztek a területre. Az első ő általuk létrehozott települést a tatárok 1241 és 1242 között teljesen kifosztották és lepusztították. A 15. században a helyreállított város lett a magyarországi reneszánsz humanizmus központja. Ezt követően a városra százötven évnyi török uralom jött, és csak felszabadítását követően, az Osztrák-Magyar Monarchia ideje alatt a 18-19. században tudott újra fejlődni, amikor is a Monarchia második fővárosa lett. Ekkor, 1873-ban egyesítették Budát, Pestet és Óbudát, így született meg a ma is használatos Budapest név. Ebben az időben épültek meg Budapest leghíresebb épületei, és ekkor nőtte ki magát Világvárossá is. Budapesten játszódtak le többek között az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, az 1945-ös Budapest ostroma, és az 1956-os forradalom is.

Budapest kedvelt idegenforgalmi célpont, világviszonylatban a 37. helyen áll a világ száz leglátogatottabb városai közül, és 2 millió 700 ezer turista választja úti céljául. Budapesten több világörökségi helyszín is található, többek között a Duna-part látképe, a Budai várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere és a Millenniumi Földalatti Vasút, ami a második a legrégebbi a világon. Turisztikailag jelentősek még a gyógyfürdői, mivel Budapest az egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező város a világon, továbbá a világ legnagyobb termálvizes barlangrendszere, európa legnagyobb zsinagógája, a Dohány utcai zsinagóga, valamint a magyar Országház, ami a világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete.

Budapest Közép-Európa egyik pénzügyi központja. Az Emerging Markets Index a várost a 3. helyre rangsorolja (65 városból) mint közép-európa legélhetőbb városa. Az amerikai Forbes magazin szerint Budapest a 7. helyen áll mint a „legidillibb európai város”. Az UCityGuides a világ 9. legszebb városának sorolja. Budapest a 100. helyen áll a világ legtöbb GDP-t termelő városa között, európai viszonylatban pedig az 5. helyen. A város egyike Európa 10 legkedveltebb városának a bevásárlóturizmus szempontjából az Economist magazin kutatásai szerint, ugyanis a városban található közép- és kelet-európa legtöbb bevásárlóközpontja.