Menü Bezárás
ismile

10 ok a fogorvosi látogatásra

1. Az íny vérzése

Ha fogmosás közben gyakran véres a fogkefe, vagy egész alma evése közben minden falat véres, esetleg gyakran érezzük a vér jellegzetes ízét a fogaink közt, az komoly fogínygyulladásra utal – azonnal keressük fel fogorvosunk! Az ínygyulladás nem egy apró kellemetlenség, hanem fogászati szempontból az egyik, ha nem a legkomolyabb probléma, hiszen előjele lehet fogaink elvesztésének, belső testi gyulladásoknak, cukorbetegségnek – minél előbb deríti fel a fogorvos, mi a gyulladás eredője, annál nagyobb az esélye, hogy sikerrel lépünk fel ellene. A modern orvostudomány egyik legtöbbet hangoztatott tétele, hogy a fogíny állapota tulajdonképpen a test tükre, hiszen ez a leginkább szennyezésnek kitett terület, tehát itt jelentkeznek a bajok legelébb.

2. Éves ellenőrzés

Szinte minden fájdalom, kellemetlenség elkerülhető, ha “csak úgy”, kötelességből látogatjuk fogorvosunk, aki ellenőrzi általános szájegészségünket és esetleg felderíti a kezdődő, lappangó veszélyeket szájunkban. Mivel a legtöbb fogorvosi problémának nagyon hosszú a lappangási ideje, a megelőzés, előkezelés, az apró javítások elengedhetetlenek, és ezeket csak a jó szakember tudja elvégezni, otthon, buzgó fogtisztítással nem előzhetünk meg minden problémát.

3. Rossz lehelet

Egy rágó vagy szájvíz ugyan leplezni tudja a rossz szájszagot, de a szájunkban letelepedett baktériumokat ez nem zavarja pusztító munkájukban. Ha kellemetlen illatok csapnak fel szájunkból, az gyakran a kellemetlen fogkövek hatásának tudható be, amelyek akár a fog belső oldalán is keletkezhetnek, ahová mi nem nagyon látunk be. Gyorsan, szinte fájdalommentesen megszabadít ettől a problémától fogorvosunk.

4. Kattogó hang rágás közben

Bármilyen rágási rendellenesség esetén, amennyiben az tartósan előfordul, forduljunk szakorvoshoz, mielőtt rosszabbra fordul a helyzet. A rágás közben kattogó állkapocs például pár hét alatt kellemes kis fej és nyakfájássá változhat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Lehet, hogy egy kisebb ütés hatására, vagy, mert egy rosszul növő bölcsességfog deformálja el állkapcsunkat, így az nem megfelelően működik. És mint bármely bonyolult szerkezetnél, amelyben egy tengely meghibásodik, itt is az egész “gép” egyszerre kopik. Szinte felsorolhatatlanul sok kellemetlen és fájdalmas mellékhatása van e problémának, ne várjuk meg kialakulásukat!

5. Hidegre, melegre érzékeny fogak, színváltozás

Normális esetben érzékenyek fogaink a túlzott hidegre és melegre, de ha már napi rendszerességgel érezzük a hőmérséklet változást, érdemes kideríttetni, miért ilyen túlzottan érzékenyek fogaink. A túlérzékeny fogak általában fogszuvasodás előjelei, vagy más komolyabb, egész szájunkat érintő betegségek előjelei. Ugyanez a helyzet a gyakran és nagymértékben előforduló fogelszíneződéssel is, amely szintén fogaink gyengeségére utalhat.

6. A nyál furcsa íze

A nyálunk legkisebb rendellensége is nagy hatással van fogainkra, legyen szó akár ízbeli, akár halmazállapotbeli változásról. Ha valamilyen oknál fogva megérezzük, hogy nem a megszokott e védő folyadék íze, az szervezetünk figyelmeztetése, hogy valami nagyon nincs rendben. Bár ez egy ritka elváltozás, ha észleljük, jobban tesszük, ha még aznap felkeressünk fogorvosunk, aki specialistához irányíthat.

7. Hajhullás

Bár ritka, de nem lehetetlen, hogy hajunk hullása kapcsolatban áll fogaink állapotával, hivatalosan egy az ezerhez az ilyen típusú szövődmény előfordulási esélye egyes fogágy és fogíny betegségeknél, de nem árt kizárni ezt a lehetőséget is hajhullás esetén.