Technológiák

Fogszabályozás

 Az egészséges és esztétikus fogsorért

 

Sokan gondolják, hogy a fogszabályozás egyfajta önbizalmat adó, plasztikai beavatkozás. Mégis nagyon fontos tudni, hogy alapvetően a rágás helyreállítása, és a tökéletes funkció elérése a fő cél minden esetben, így fogaszabályozásra nemcsak az esztétikus, hanem az egészséges fogak érdekében is szükségünk lehet.

Gyermekeknél az első vizsgálatokat már a tejfogak előtörése után érdemes elkezdeni. Kivehető készülékekkel történő valódi fogszabályozással pedig már a fogváltás időszakában (ekkor a tejfogak mellet már maradandó fogak is vannak) érhetünk el szép eredményeket. Miután maradó fogakra cseréltük tejfogainkat többnyire már csak rögzített fogszabályzóval számolhatunk, legyen szó gyermekről, vagy felnőttről. Fogászati szempontból gyakorlatilag mindenki felnőttnek számít, akinek állcsontjai már nincsenek fejlődésben, és túl van – a bölcsességfogakat leszámítva – a fogváltáson.

A napjainkban felnőtt korban is egyre gyakoribb fogszabályozás nincs életkorhoz kötve, hiszen sokszor egy esztétikai eltérés (torlódás, váratlan helyen előbukkanó fogak) csak érettebb korban kezdi el zavarni a pácienst. Esetleges rágóízületi eltérések sem kerülnek szem elé korábban, amelyekre szintén megoldást jelenthet a fogszabályzó kezelés.

Az ilyen esetekben használható rögzített készülékek pedig manapság esztétikusnak mondhatók, a fogszabályzó „tappancsok” készülhetnek kerámiából is, néhány eljárás esetében pedig kerülhetnek akár a fogak belső felszínére is. És hogy mennyi ideig tart egy fogszabályozó kezelés? Ez egyénenként és a fogsor állapotának megfelelően változik, tehát mindig és minden esetben egy konzultáció és alapos tervezés előzi meg az óvatos becslést.

Számos készüléktípus közül választhatunk, ebben mindig segítségünkre lesz a fogszabályozó szakorvos, aki a megfelelő röntgenek, fotók és mintavétel után készít egy hosszú távú kezelési tervet. Készüljünk fel, az igazán látványos és maradandó eredmény érdekében segítenünk kell orvosunk munkáját, alapos tisztítással, nagy odafigyeléssel és nem utolsó sorban kitartással.

vissza a technológiákhoz